logo
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Україна 01010 г. Київ., вул. Суворова 1. тел. (044) - 280-99-51.

E-mail mlv@ntu.edu.ua

 

КООРДИНАЦІЙНИЙ СЕМІНАР
 участникІв рабочих груп в рамках проектУ   158739-TEMPUS-JPHES   WeNeT в  КиЇвІ
27.03.20101.04.2010 г.

 

29 квітня  2010 р. в Національному транспортному університеті стартував перший  координаційний семінар  міжнародного освітянського проекту «Мережа електронного дистанційного навчання для підвищення кваліфікації в сфері туризму  (Білорусь, Україна і Грузія)» 158739-TEMPUS-DE-TEMPUS JPHES WeNeT.  

 

Одним із головних завдань проекту є підвищення якості і ефективності дистанційної освіти з метою підвищення кваліфікації фахівців туристичної галузі, а також відповідність навчального процесу в Україні, Білорусії, Грузії до європейських стандартів.  Адже на сьогоднішній день саме туризм став одним із найпотужніших важелів розвитку культури і покращення взаєморозуміння між народами.
Тому українська сторона залучила до участі у цьому проекті дев’ять  вузів з різних регіонів, які готують фахівців саме для сфери туризму (зокрема, Національний транспортний університет, Київський університет туризму, економіки і права, Севастопольський економіко-гуманітарний інститут, Таврійський національний університет ім.  В.І.Вернадського,  Ялтинський  інститут менеджменту, Одеська національна морська академія, Приазовський державний технічний університет, Прикарпатській національний університет ім. Василя Стефаника , Донецький інститут туристичного бізнесу) ,   і охоплюють якомога ширшу «географію» нашої держави.

 

Туристична тематика напряму стосується й транспортників, адже транспорт – головна рушійна сила туризму. Але НТУ бере участь у цьому проекті не тільки як зацікавлена сторона, а перш за все – як координатор діяльності українських вузів у межах проекту TEMPUS в Україні. Ректор Національного транспортного університету Дмитриченко Микола Федорович входить до Ради управління проектом  WeNeT       и є координатором проекту від України.

В рамках проекту в українських вузах створені цільові групи, залежно від специфіки туризму в даному регіоні: на  Івано-Франківщині, наприклад, більше практикується «зелений» туризм, в приморських областях (Одесі, Севастополі) – круїзний, в Криму – курортний, а для столиці одним із домінуючих напрямків є   «діловий» туризм.  Кожний із цих різновидів туризму має свою специфіку, свої відмінності, і потребує своєї методології викладання.

Від Грузії в проекті беруть участь Тбіліський державний університет економічних  відносин , Кутаїській університет права і економіки , Вища освітня  установа COLLEGE TSNORI та Батумська морська академія.
Білорусь в проекті представляють  Білоруський державний економічний університет, Білоруський державний університет фізичної культури , Інститут туризму та Гродненський державний університет ім. Я. Купали .
Окрім вищих навчальних закладів в проекті задіяні Міністерство Освіти і науки України, Департамент курортів і туризму Міністерства культури і туризму, Всеукраїнська асоціація учбових установ туристичного і готельного профілю, Міністерство спорту і туризму  РБ(Білорусь),  Республіканський Союз туристичних організацій (Білорусь), Міністерство економічного  розвитку Грузії та  Уряд автономної республіки Аджарія у складі  Грузії.

 

Західноєвропейськими партнерами в проекті є Університет Падерборну,  (Німеччина), Економічний університет, м. Відень,( Австрія) , Університет ім. Матея Біла, Банська Бистриця, (Словенія), Європейська  Академія, м. Бозен, (Італія)  та Академія професійної освіти, м. Равенсбург, (Німеччина).

Загалом консорціум проекту WeNeT включає 29 вищих навчальних закладів, Міністерств, Асоціацій та туристичних компаній з 7 країн.
«Такого гігантського проекту Європейська Комісія ще не знала,- говорить головний менеджер проекту В’ячеслав Нікітін,- це покладає на всіх учасників певні обов’язки. Ми повинні працювати злагоджено, чітко виконуючи всі завдання та витримуючи терміни. Тільки така плідна сумісна робота дозволить виконати всі завдання та досягнути поставлених цілей вчасно». Головний принцип здійснення проекту – дистанційне навчання, створення Інтернет-ресурсу з головним порталом на базі НТУ. Кожний вуз розробляє свої курси, тобто створює добірку навчально-методичних матеріалів, з урахуванням специфіки діяльності своїх цільових груп, і через портал НТУ робить їх доступними для інших учасників проекту. Ці курси є своєрідною надбудовою щодо базових навчальних вузівських програм, і присвячені найбільш витребуваним напрямкам діяльності у сфері туризму на даний момент.
Через портал НТУ можна буде отримати доступ до інформаційного ресурсу учасників проекту з інших країн – вузів Австрії, Німеччини. Італії, Словаччини, Білорусі, Грузії.


Проект триватиме три роки з 15.01.2010-14.01.2013.


Таким чином метою та завданнями  проекту є:

  • підтримка процесу реформування і реструктуризації в білоруських, грузинських і українських вузах-партнерах, а також підтримка їх інтеграції в загальноєвропейський освітній простір
  • розширення і інтенсифікація освітньої співпраці в туристичній сфері країн ЄС і східноєвропейських сусідів
  • використання ноу-хау і досвіду як вузів-партнерів, так і освітніх установ для збільшення свого внеску в налагодження системи навчання у сфері туризму.  

 
         
  
Завдяки розвитку туристичної дистанційної мережі освіти  між Україною, Білоруссю та Грузією  буде інтенсивно проводитися професійний обмін між університетами-партнерами,   що в результаті приведе до підвищення якості професійної підготовки у сфері туристичної освіти і сприятиме  співпраці між країнами в розвитку туризму. Створення національного електронного навчання, (дистанційного навчання) в Україні   дозволить підготувати набагато ширше коло фахівців і керівників в українській туристичній індустрії з  різних регіонів.

З реалізацією   проекту 158739-TEMPUS-DE-TEMPUS JPHES WeNeT  очікується цінний і могутній  імпульс для підвищення туристської освіти в українських університетах (відповідно до цілей "Державної програми розвитку туризму в Україні 2002-2010"). 

 


ПРОГРАМА ЗУСТРІЧІ

 

Дата

Время

Мероприятие

МЕСТО

Ответственные

27.03.10 суббота

  Прибытие делегаций  из  европейских стран

Размещение в гостинице «Крещатик»

НТУ
    Прибытие делегации из Грузии и Белоруссии

Размещение в гостинице

 «Турист»
КУТЕП
    Прибытие делегаций из регионов Украины

Размещение в гостинице

НТУ
НТУ

28.03.10 воскресенье

11-00

Свободное время
Автобусная экскурсия по Киеву
Свободное время

   КУТЕП
  19-00 Сбор делегаций Грузии, Беларуси, Украины (регионы) в холле гостиницы Крещатик для решения финансовых вопросов.    

29.03.10 понедельник

9-30

  Встреча руководителей делегаций с ректором НТУ

 Дмитриченко Н.Ф.
Кабинет ректора  
   

Тема : Презентация   проекта 158739-TEMPUS-JPHES   WeNeT Присутствие представителей пресс-медиа.  

Центральный корпус НТУ,  ул. Суворова, 1,

ауд. 333
 
  10-00

Открытие семинара. Вступительное слово ректора НТУ

  Проф. Дмитриченко Н.Ф.
  10-15

Представление каждого участника проекта
 (страна, ВНЗ, компетенции в проекте):

Делегация из Германии
 

Руководители делегаций
проф. др. Альбрехт Штайнеке

  10-25 Делегация из Австрии   проф. Рихард Фортмюллер
  10-35 Делегация из Италии   проф. др. Милота Ветракова
  10-45 Делегация из Словакии   Маркус Хемтрей
         
  10-55 Беларусь   проф. Николай Кабушкин
  11-05 Грузия   проф. Нико Кваратцхелия
  11-15 Постановка общих  задач для всех участников проекта 158739-TEMPUS-JPHES   WeNeT (Германия, Италия, Австрия, Украина, Беларусь, Грузия)  

проф. др. Альбрехт Штайнеке
доктор Вячеслав Никитин

  11-40 Кофе-брейк    
  12-00 Пресс-конференция    
  13-00 Обед Столовая НТУ Группа обеспечения
  14-00 Планирование мероприятий на 2010 год. Календарный план работы в проекте.    Планирование стажировок по  E-Learning/Turizm   

доктор Вячеслав Никитин

доктор Гвидо Кауфман
  16-00 Кофе-брейк    
  16-20 Планирование мероприятий на 2010 год. Календарный план работы в проекте.    Планирование стажировок по  E-Learning/Turizm   

доктор Вячеслав Никитин

доктор Гвидо Кауфман
  18-00 Дружеский фуршет в кафе НТУ     

30.03.10 вторник

 

Тема Заседание рабочих групп  «E-Learning»

Центральный корпус НТУ,  ул. Суворова, 1,

ауд. 333
 
  9-30 Опыт работы и результаты  внедрения  E-Learning курсов в  проекте VETLOG  Национального транспортный университета   проф. Людмила Козак
  10-00 Опыт работы и результаты  внедрения  E-Learning курсов в  проекте VETLOG  Приазовского государственного технического университета   Алексей Тараненко  
  10-30 Опыт работы и результаты  внедрения  E-Learning курсов в  проекте VETLOG  Одесской  национальной морской академии  

доцент Сергей Заичко

доцент Ирина Голубкова 
  11-00 Кофе-брейк    
  11-20 Постановка    задач по рабочим группам E-Learning   для всех участников проекта 158739-TEMPUS-JPHES   WeNeT (Германия, Италия, Австрия,  Словакия, Украина, Беларусь, Грузия). Установки в проекте  по созданию ИНТЕРНЕТ- платформ по E-Learning курсам в каждом ВНЗ. Создание национальной платформы E-Learning по туризму.  

доктор Вячеслав Никитин
доктор Гвидо Кауфман проф. Рихард Фортмюллер

 
  13-00 Обед    
  15-00 Демонстрация   платформы  дистанционного обучения “Прометей”  Национального транспортного университета  

проф. Андрусенко С.И.
Малиновский Л.В.

  15-40 Разработка в Национальном транспортном университете открытой квазиинтеллектуальной  системы обучения с использованием MODDLE  

проф. Данчук В.Д.

Лемешко Ю.
    Свободное время    
  9-45 Тенденции развития туризма в  Украине в контексте решений 18-й ГА ЮНВТО   проф. Федорченко В.К.
  10-30 Потребности туристической отрасли Белоруссии в контексте повышения квалификации специалистов туристической отрасли   Проф.  Николай Кабушкин
  11-15 Потребности туристической отрасли Грузии   проф. Нико Кваратцхелия
  12-00 Кофе-брейк    
  12-20

Короткие презентации европейских партнеров о направлениях работы в сфере туризма:

Universität Paderborn
  доктор Вячеслав Никитин
  12-40 Matej Bel Universität BB   проф. др. Милота Ветракова
  13-00 Wirtschaftsuniversität Wien   проф. Рихард Фортмюллер
  13-20 EURAC Bozen   Маркус Хемтрей
  13-40 DHBW Ravensburg   проф. др. Вольфганг Фушс
  14-00 Дружеский  обед    
  15-30 Постановка    задач по рабочим группам  Turizm  для всех участников проекта 158739-TEMPUS-JPHES   WeNeT (Германия, Италия, Австрия,  Словакия, Украина, Беларусь, Грузия)  

Доктор Вячеслав Никитин

Доктор Гвидо Кауфман
  17-00 Установка по домашним заданиям   

Доктор Вячеслав Никитин

Доктор Гвидо Кауфман
  18-00 Прощальный ужин в ресторане  КУТЕП    

1.04.10 четверг

 

Отъезд делегаций.

   
         

 

 

E-Learning-Weiterbildungsnetzwerk im Tourismus (Belarus, Georgien und Ukraine). ??????? 01010 ?. ????., ???. ???????? 1. ???. (044) - 280-99-51